Vi har ett stort utbud av pelargoner, är du nyfiken på att lära dig mer om pelargoner, så följer härlig information till dig här, allt från blommans historia till hur du ska övervintra dem .
Pelargonsläktet tillhör arten näverväxter, den odlade pelargonens historia börjar för mer än 300 år sedan, då den första pelargonen anlände Europa. De transporterades med fartyg från Sydafrika och var vilda pelargoner med tjocka rotknölar som klarade av resan bäst.
Pelargonium triste var den första pelargon att överleva resan år 1632.
Zonalpelargon.
Är den som vi brukar kalla för vanlig pelargon. Namnet kommer från den tydliga hästskoformade zon som finns på zonpelargonens blad. Det är en vild art och är en av ursprungsarterna.
Zonpelargonen är den absolut största och mest dominerade av sortgrupperna, de delas in i undergrupper.
Årets pelargon hittar ni alltid hos oss, kika in deras sida för att läsa på om årets blomma. https://aretspelargon.se/,
Skötselråd:
Pelargoner är solälskare och blir finnas i solig lugn plats.
Allmänna råd är att hålla jorden lätt fuktig, men hellre lite torrt än blött. Om din jord inte är långtidsgödslad häller du i näring i vattnet ända till hösten när du vattnar, undvik kväverik näring som ger växten mer blad än blommor.
De nyinköpta zonalpelargonerna ska du ta utomhus, plantera i större kruka med stor volym och jord av god kvalitet. Lerkruka är bra, där torkar jorden upp fortare än i plastkruka. Ge växten bra med plats i samplanterade grupper, så att de kan bre ut sig. När kylan kommer tar du in krukan och låta den övervintra ljust och frostfritt, vattna ytterst sparsamt under vintern, ju svalare rum ju mindre vatten förbrukar växten. Blöt jord i kallt rum leder till för tidig död.
När våren äntligen kommer beskär du växten, tar tillvara topparna till sticklingar och plantera dem i ny jord, putsade toppar sticker du i så jord med ett centimeter tjockt lager sand över som hindrar dem från att ruttna. Toppa dem en gång för att få en buskigare växt.